Back to top

Diccionari de gestió ambiental

Presentació

Diccionari de gestió ambiental - Presentació

© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017 (Primera edició en paper: 1997)
Amb el suport de: Generalitat de Catalunya. Departament de Territori i Sostenibilitat; Diputació de Barcelona

 

El Diccionari de gestió ambiental aplega més de 1.600 termes en català, castellà, anglès i francès i és una actualització de l’obra que va publicar el TERMCAT l’any 1997, la primera que recollia específicament la terminologia mediambiental bàsica en llengua catalana.

L’evolució dels darrers vint anys ha fet necessària una ampliació de l’obra original, que incloïa terminologia de caire genèric relacionada amb l’impacte ambiental i els instruments i mesures de control, i d’altra de més específica vinculada al tractament de les aigües, l’ambient atmosfèric, el patrimoni natural, les radiacions o el soroll i les vibracions. Els nous sistemes de tractament dels residus, el canvi climàtic, les tècniques de remediació de sòls o la contaminació lumínica exemplifiquen des d’àmbits diferents aquesta necessitat de publicar-ne una nova edició, ara en línia.

El diccionari també incorpora termes procedents de les normes UNE-EN ISO 14050 Gestió ambiental. Vocabulari i UNE-EN ISO 14001:2015 Sistemes de gestió ambiental. Requisits amb guia d’ús, traduïdes pel TERMCAT amb el suport de la Diputació de Barcelona.

L’obra ha estat elaborada pel TERMCAT amb la col·laboració d’un ampli equip d’especialistes i assessors, procedents sobretot del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i dels organismes que hi estan adscrits, d’universitats catalanes, d’entitats de recerca i de l’àmbit de la consultoria.

Des de la pestanya "Consulta de termes", es pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari); mitjançant l’accés a la llista temàtica de les denominacions en català, o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre "Text de la consulta", en qualsevol de les llengües del diccionari).

La publicació vol ser una eina pràctica de referència per a tots els professionals i estudiants que treballen en l’àmbit de la gestió del medi en empreses, associacions i administracions, així com per al públic en general. Us convidem, doncs, a utilitzar-la i difondre-la i a fer-nos arribar qualsevol suggeriment de millora o actualització.

 

Equip de treball
Arbre de camp

 

Infografies: 

Infografia gestió ambiental

 

Infografia canvi climàtic

Relat visual 21a Conferència de les Parts (COP21) sobre canvi climàtic en el marc de les Nacions Unides 

 

Documents edició impresa (1997) 

Equip de treball
Introducció

 

Autoria i edició:

TERMCAT

 

Amb el suport de:

 Gentcat logo          Diputació de Barcelona

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de gestió ambiental [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/218/>

 

Darrera actualització: 04-04-2024