Back to top

Articles i presentacions

02.11.2023

Què en sabem dels fusos horaris?

Articles
-
Via Empresa
.Ciències de la Terra .Geografia

La raó d’aquest fenomen no té cap arrel màgica, sinó que s’explica pel canvi horari que s’aplica en tots els països de la Unió Europea per raons, diuen, d’estalvi energètic.

 

Més
20.09.2023

Terres rares: un tresor estratègic i un nom ambigu

Articles
-
Panace@
.Ciències de la Terra Mineralogia .Química

Es coneix com a metalls de les terres rares, elements de les terres rares o, simplement, terres rares un grup de disset elements metàl·lics de la taula periòdica format pels quinze elements del grup dels lantànids i l’escandi i l’itri.

 

Més
29.05.2023

Joan Oró. Una mirada des de la terminologia

Articles
-
Butlletí RECERCAT
Astronomia Bioquímica

De la biografia i trajectòria professional de Joan Oró se’n parla a bastament en els altres articles d’aquest número del butlletí Recercat.

Més
20.04.2023

Aigua potable o aigua de boca?

Articles
-
Via Empresa
.Ciències de la Terra Hidrologia .Medi ambient Meteorologia

Sabem a què fa referència l’expressió aigua de boca i quina relació té amb els termes aigua potable i aigua de beure, segurament més coneguts?

 

Més
30.03.2023

Terres rares: un tresor estratègic i un nom ambigu

Articles
-
Butlletí RECERCAT
.Ciències de la Terra .Química Mineralogia

Recentment, Suècia anunciava la identificació, a la regió de Lapònia, del jaciment de terres rares més gran d’Europa. En aquest apunt mirarem d’aclarir l’ambigüitat que, a vegades, envolta el terme terres rares i compartirem un parell de curiositats terminològiques sobre el seu origen.

Més
10.01.2023

De quin color és l’hidrogen?

Articles
-
Butlletí RECERCAT
.Transports .Energia .Física

Si haguéssim de citar un cas paradigmàtic de trencament entre la realitat física i el nom de color atribuït, un dels millors exemples seria l’hidrogen, ja que, d’una banda, és un gas incolor i, de l’altra, els noms tan acolorits que rep no indiquen cap propietat diferent del gas (que té, en tots

Més
21.03.2023

Partícules en suspensió, PM o aerosols?

Articles
-
Panace@
.Ciències de la salut .Ciències de la Terra .Medi ambient

En aquest article es parla de les partícules en suspensió i dels seus efectes en la salut de les persones i en el clima de la Terra.

 

Més
07.11.2022

Partícules en suspensió, PM o aerosols atmosfèrics?

Articles
-
Butlletí RECERCAT
.Medi ambient

Les partícules en suspensió són partícules sòlides o líquides de diàmetre inferior a 10 micròmetres que es troben suspeses a l'atmosfera, amb una velocitat de sedimentació baixa i un temps de permanència bastant llarg, en funció de la seva densitat.

Més
20.07.2022

El terme 'carboni': De la química a l’emergència climàtica

Articles
-
Butlletí RECERCAT
.Química .Medi ambient

L’emergència climàtica ens ha portat a conèixer molts termes nous, si bé una de les paraules que més s’utilitzen en aquest àmbit no és precisament una forma nova: ens referim al mot carboni, que forma part de termes com petjada de carboni, compensació de carboni, neutralitat de carboni, baix -a e

Més
13.12.2021

L’emergència humana: refugiats, migrants o desplaçats climàtics? (RECERCAT)

Articles
.Medi ambient .Ciències de la Terra

La degradació ambiental provocada pel canvi climàtic, ja sigui com a conseqüència d’episodis puntuals (inundacions, huracans, etc.) o de processos més lents (episodis de sequera, la pujada del nivell del mar, etc.), està obligant les persones que viuen en zones afectades per aquests fenòmens a ab

Més