gel greixós
gel greixós

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2025.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:
- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).
- ca gel greixós, n m
- ca glaç greixós, n m
- es hielo graso, n m
- es hielo grasoso, n m
- es hielo pastoso, n m
- fr glace pâteuse, n f
- fr glace pelliculaire, n f
- fr sorbet, n m
- it ghiaccio brillante, n m
- pt gelo gorduroso, n m
- en grease ice, n
- en lard ice, n
<Ciències de la Terra > Hidrologia>
Definició
Capa prima i espessa de cristalls de gel granulat agrupats, només dèbilment consolidats entre si, que sura a la superfície d'aigües marines o continentals.
Nota
- 1. El gel greixós dona una aparença oliosa a la superfície de l'aigua.
- 2. El gel greixós representa la segona etapa en la formació del gel en aigües marines o continentals, després de la formació del gel granulat. Seguidament, es pot transformar en gel en crosta en condicions d'aigües calmades, o bé en gel en galetes en condicions d'aigües agitades.