gel en crosta
gel en crosta

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2025.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:
- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).
- ca gel en crosta, n m
- ca glaç en crosta, n m
- es nilas, n m/f
- fr nilas, n m
- en nilas, n
<Ciències de la Terra > Hidrologia>
Definició
Gel en forma de capa llisa, mat, prima i elàstica, de menys de 10 cm de gruix, que es forma en aigües tranquil·les a partir del gel greixós, la qual sura a la superfície de l'aigua i s'ondula fàcilment amb les onades sense trencar-se.
Nota
- 1. Sota pressió les capes de gel en crosta poden formar un patró de dits entrecreuats.
- 2. Es distingeix entre el gel en crosta fosc, de menys de 5 cm de gruix i d'aspecte molt fosc, i el gel en crosta clar, de més de 5 cm de gruix i d'aspecte més clar.