Els noms de les pluges d'estels, al web del TERMCAT

Pluges d'estels

Coincidint amb una de les primeres pluges de meteors de l’any, els alfa-Centàurids, que es produeixen la primera quinzena de febrer, amb el pic d’activitat el dia 8, el TERMCAT publica aquest mapa de constel·lacions interactiu amb la referència a una quinzena de pluges de meteors (o pluges d’estels, com se les coneix popularment).

Les pluges de meteors són una successió de meteors en un interval curt de temps que parteix aparentment d’una mateixa regió del firmament i es produeix periòdicament en passar la Terra prop de l’òrbita d’un cometa. El nom llatí de la constel·lació d’on sembla procedir una pluja de meteors és el que dóna nom a aquella pluja en totes les llengües.

Les denominacions catalanes de les pluges de meteors recollides al mapa interactiu segueixen el Criteri sobre la denominació catalana de les pluges de meteors, aprovat pel Consell Supervisor amb el consens de diversos especialistes de l’àmbit de l’astronomia.  En aquest criteri s’expliquen les regles generals de formació d’aquest tipus de denominacions i es dóna resposta a qüestions vacil·lants d’aquests noms propis, com ara el gènere (Centàurids i no *Centàurides), la grafia de la lletra grega que forma part d’algunes denominacions (alfa-Centàurids o α-Centàurids, segons el context), l’ús del guionet (alfa-Centàurids i no *alfa Centàurids) i l’ús de les majúscules (alfa-Centàurids i no *Alfa-Centàurids o *Alfa-centàurids).

Es tracta d’un criteri complet, que pretén resoldre tots els dubtes que poden plantejar aquestes denominacions, acompanyat de molts exemples, i que s’adreça tant a experts com a divulgadors científics o aficionats. A banda de resoldre qüestions purament lingüístiques, el criteri també pot servir per a descobrir les particularitats d’aquests fenòmens astronòmics tan especials i animar-se a mirar el cel la nit del 8 de febrer, aprofitant que aquest any els alfa-Centàurids coincideixen amb lluna nova i amb una nit de força activitat en algunes localitats, la del dilluns de carnaval.