#termedelasetmana: lluna de perigeu

lluna de perigeu

Els mitjans de comunicació ens estan recordant que la lluna plena d'aquesta nit, 14 de novembre, serà especialment interessant. Per això, us proposem com a #termedelasetmana la denominació del fenomen astronòmic que s'hi esdevé: lluna de perigeu.

El perigeu és el punt de l'òrbita d'un satèl·lit en què aquest cos està més a prop del cos al voltant del qual orbita, o sigui, el punt en què la Lluna i la Terra estan més a prop. Els perigeus i els apogeus (el fenomen contrari) se succeeixen en cada òrbita lunar pel fet que la Lluna descriu una el·lipse (i no un cercle) al voltant de la Terra. Això provoca que la lluna de perigeu (o lluna plena de perigeu, quan coincideixen el perigeu i la lluna plena) es vegi més grossa i més brillant que la resta de nits (de fet, la diferència és pràcticament inapreciable a ull nu, però hi és), i per això de vegades de la lluna de perigeu se'n diu popularment superlluna.

La lluna de perigeu de novembre serà la més grossa des del 1948, i per això ha despertat expectació. Esperem que els núvols permetin gaudir d'una bona visió del fenomen als nombrosos aficionats a l'observació dels astres.

(Font: TERMCAT)