#termedelasetmana: intrusió salina

imatge del delta de l'Ebre

En les preocupants notícies que comenten la situació del delta de l’Ebre i d’altres zones humides sovint apareix el terme que us volem proposar com a #termedelasetmana: intrusió salina.

També se’n pot dir intrusió d’aigua salada, i fa referència a la penetració d'aigua salada en una massa d'aigua dolça, ja sigui a la superfície o subterràniament, a causa de la seva major densitat. Les possibilitats d'intrusió salina a aqüífers i aiguamolls costaners són cada vegada més elevades a causa principalment de la combinació de dos fenòmens relacionats amb el canvi climàtic: d'una banda, l'augment del nivell del mar i, de l'altra, la reducció de la precipitació mitjana anual en certes zones de la Terra, que fa que els aqüífers i els aiguamolls perdin recàrrega d'aigua dolça.

Des del punt de vista lingüístic, es tracta d’un sintagma descriptiu, la base del qual és el mot intrusió, que ja en llatí tenia el sentit de ‘introduir-se indegudament en algun lloc’, i l’adjectiu salina (o el complement d’aigua salada), que concreten el tipus d’intrusió.

Podeu consultar el terme, amb els equivalents en altres llengües, al recent Diccionari de l’emergència climàtica, on també trobareu molts altres termes d’interès del mateix àmbit, i també al Cercaterm.

 

[Font: TERMCAT]