#termedelasetmana: fus horari

#termedelasetmana: fus horari

Aquests dies l'actualitat informativa s'ha centrat en la possibilitat que els estats europeus abandonin l'actual sistema que modifica l'horari segons l'època de l'any. Quan se'n parla, sovint apareix en els textos el terme que us proposem com a #termedelasetmana: fus horari.

Fa referència a cadascun dels vint-i-quatre fusos, compresos entre dos meridians separats per 15° de longitud, en què ha estat dividida la superfície terrestre i que corresponen a una hora.

Un fus, en geometria, és una porció d'una superfície de revolució compresa entre dos plans meridians. La denominació es basa en la proximitat d'aquesta formació geomètrica amb la forma del fus, l'instrument propi de la filatura que presenta els extrems més prims que la part central i que permet enrotllar el fil. De fet, la imatge del fus també ha servit per a denominacions pròpies d'altres àmbits, com ara l'anatomia o la zoologia, per exemple.

La discussió actual gira al voltant de la possibilitat d'eliminar el canvi d'horari i, també, de redistribuir l'atribució de diverses zones geogràfiques al fus horari que els correspon: el traçat de molts fusos horaris ha estat modificat convencionalment per fer que el canvi horari oficial segueixi els límits fronterers i, per interessos polítics, econòmics o d'altra mena, diversos Estats mantenen horaris diferents dels que correspondrien dins els fusos estrictes.

(Font: TERMCAT)