El mar: font d'energies renovables

Imatge d'escuma del mar

Amb motiu del Dia Internacional de la Terra que se celebra cada 22 d’abril, dedicat aquest 2025 a la implantació de les energies renovables, volem posar la mirada en un element a parts iguals oblidat, maltractat i sobreexplotat: el mar.

El mar cobreix gairebé tres quartes parts de la superfície de la Terra i és un element fonamental per a la vida i per al futur del planeta, per la qual cosa cal conservar-lo i fer-ne un ús sostenible. El mar, per exemple, conté una part important de la biodiversitat de la Terra i té un paper clau en el sistema climàtic i en el cicle de l’aigua; també contribueix a la nostra alimentació i permet el transport marítim i el comerç global. Més recentment, a més, s’ha vist el potencial del mar com a font d’energia renovable al costat d’altres fonts renovables més conegudes i utilitzades, com la radiació solar o el vent; cal garantir, això sí, que la implantació de les energies del mar sigui respectuosa amb els ecosistemes marins i les comunitats costaneres.

El terme energia del mar designa qualsevol tipus d’energia que utilitza el potencial del mar, ja sigui el seu moviment (les ones o els corrents marins), el desnivell entre la marea alta i la marea baixa, les diferències de temperatura entre diferents profunditats marines o les diferències de la salinitat de l’aigua en les desembocadures. A continuació trobareu les denominacions catalanes per a designar cinc tipus d’energies del mar existents actualment, si bé no es troben totes en el mateix grau de desenvolupament i implantació:

  • energia de les marees (o energia mareomotriu): obtinguda de l’energia potencial de les marees mitjançant l’ús de turbines, s’utilitza per a generar energia elèctrica. En països com França està implantada des de fa dècades i a Corea del Sud ja hi ha la planta mareomotriu més gran del món.
  • energia de les ones (o energia undimotriu): obtinguda de l’energia cinètica de les ones mitjançant l’ús de turbines, podria tenir bastant potencial per a generar energia elèctrica d’una manera regular, si bé actualment encara es troba en fase experimental; hi ha alguns projectes pilot, per exemple a Portugal o a Irlanda, per fer possible el pas de la fase de recerca a la comercialització i la implantació a més gran escala de la tecnologia undimotriu.
  • energia dels corrents marins: obtinguda de l’energia cinètica dels corrents marins mitjançant l’ús de turbines submarines, podria utilitzar-se per a generar energia elèctrica, si bé actualment encara es troba en fase experimental. Hi ha diversos factors que en limiten la implantació: la infraestructura és complexa, té un cost molt elevat, ha de suportar condicions ambientals extremes i hi ha pocs llocs amb corrents marins regulars, forts i accessibles.
  • energia tèrmica del mar: obtinguda de la diferència de temperatura entre les aigües profundes i les aigües superficials, es podria utilitzar per a generar energia elèctrica, tot i que actualment encara té un rendiment energètic baix i es troba en fase experimental. A més, l’obtenció d'energia tèrmica del mar requereix una diferència de temperatura mínima de 20 °C entre les aigües més fredes del fons marí i les aigües més càlides de la superfície, de manera que només es pot obtenir en indrets molt concrets, com ara els mars tropicals.
  • energia osmòtica (o energia blava): obtinguda, per osmosi, de la diferència de concentració salina entre l'aigua dolça i l'aigua salada quan entren en contacte en la desembocadura d'un riu, podria tenir un bon rendiment energètic per a generar energia elèctrica, però actualment no hi ha cap planta comercial d’energia osmòtica al món.

    Podeu consultar les fitxes completes d’aquests termes d’energies del mar, i d’altres de relacionats de l’àmbit de les energies renovables (energia aerotèrmica, energia geotèrmica, energia de la biomassa, energia solar, etc.) al portal Terminologia de les ciències de la Terra. També aprofitem per avançar-vos que d’aquí molt poc publicarem el Diccionari de la transició energètica, amb més de 500 termes sobre el canvi de model energètic en curs; estigueu atents a les xarxes del TERMCAT o subscriviu-vos al portal per estar al cas de les novetats.